Teknologiaratkaisut yleisön sitouttamiseen
Tutkimusteemassa keskitytään teknologiaratkaisuihin, jotka parantavat yleisön sitoutumista. Sitoutumisen tekijät kuten laatu ja osuvuus ovat keskeisiä elementtejä, jotka vaikuttavat yleisön sitoutumiseen. Lisäksi tarkastellaan, miten suuret teknologiayritykset ohjaavat yleisön sitoutumista ja mihin kuluttajat jatkossa sitoutuvat. Tulevaisuuden sitoutumisen elementit ovat myös keskeisessä roolissa.
Hankkeissa tulisi arvioida esimerkiksi sitä, millaisia toimintoja ja tehtäviä teknologia (kuten tekoäly) voi tehdä ihmisen puolesta ja missä se on hyvä tukemaan työtä. Hankkeilta toivotaan myös kriittistä ajattelua.
Tavoitteena on kerätä oppeja siitä, miten yritysten tulisi suunnata resurssejaan. Haussa on käytännönläheisiä hankkeita, joihin toivotaan osallistuvan useamman yrityksen.
Hankkeiden kesto on yksi vuosi. Säätiön tuki voi vaihdella 20 000 – 100 000 euron välillä (sis. alv).
Tutkimusteeman haku toteutetaan kaksivaiheisesti:
1) Aiehaku: hakijaa pyydetään esittämään hankkeen tiivis aiekuvaus sekä hankkeessa tavoiteltavat tulokset 23.8. klo 12.00 mennessä.
2) Hankehaku: kiinnostavimpien aikeiden esittäjiltä pyydetään varsinaiset hankehakemukset projektisuunnitelmineen, jotka tulee jättää 1.11. klo 12.00 mennessä.
Tekoäly, juridiikka ja innovointi mediassa
Erityisteeman taustalla on Euroopan unionin uusi tekoälysääntely, erityisesti EU:n AI Act, joka muokkaa keskeisesti median toimintaympäristöä ja määrittää, millä tavoin tekoälyä voidaan hyödyntää journalistisessa työssä, sisällöntuotannossa ja liiketoimintamalleissa. Sääntelyn tarkoitus on lisätä turvallisuutta, läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta tekoälyn soveltamisessa – mutta samalla se tuo mukanaan myös tulkinnanvaraisuuksia ja liiketoiminnallisia haasteita.
Erityisteemahaussa etsitään hankkeita, jotka analysoivat tekoälysääntelyn vaikutuksia media-alalle, tarkastelevat tekoälyn käytön vastuullisuutta sisällöntuotannossa ja tunnistavat innovointimahdollisuuksia.
Tavoitteena on tuottaa soveltamiskelpoisia, käytännönläheisiä ja kansainvälisesti vertailevia suosituksia, jotka tukevat suomalaisen mediakentän oikeudellista, teknologista ja liiketoiminnallista sopeutumiskykyä. Tutkimuksessa tulee tunnistaa paitsi riskit, myös tekoälyn mahdollistama arvonluonti mediassa. Pääasia on, että tutkimus tuottaa uutta tietoa, näkemyksiä ja ohjeita tai suosituksia alalla hyödynnettäväksi.
Hanke tulisi aloittaa vielä tämän vuoden puolella ja sen tulee valmistua viimeistään lokakuussa 2026. Hankkeen maksimibudjetti säätiön rahoitusosuudelta on 100 000 euroa (sis. alv).
Hakemukset jätetään säätiölle 2.9.2025 klo 12 mennessä.
Lue tarkemmin tutkimusteeman ja erityisteeman taustoista ja hae hankerahoitusta.