Tutkimusteema: Teknologiaratkaisut yleisön sitouttamiseen

Tämä teemahaku keskittyy teknologiaratkaisuihin, jotka parantavat yleisön sitoutumista. Sitoutumisen tekijät kuten laatu ja osuvuus ovat keskeisiä elementtejä, jotka vaikuttavat yleisön sitoutumiseen. Lisäksi tarkastellaan, miten suuret teknologiayritykset ohjaavat yleisön sitoutumista ja mihin kuluttajat jatkossa sitoutuvat. Tulevaisuuden sitoutumisen elementit ovat myös keskeisessä roolissa.

Teeman tavoitteena on kannustaa media-alaa kokeilemaan teknologian tarjoamia mahdollisuuksia yleisöjen sitouttamiseksi. Miten tekoäly vaikuttaa media-alan ammattilaisten työhön ja sen muutokseen? Voidaan harkita ratkaisuja kuten Sveriges Radion AI-chatbot, joka tarjoaa henkilökohtaisia vastauksia käyttäjille, The Folio Societyn TikTok-videot, jotka houkuttelevat nuoria kaunokirjallisuuden pariin, tai Zetlandin suosittelupohjainen kasvuohjelma ja audiojournalismi nuorille.

Aiehaku

Media-alan tutkimussäätiö hakee vuoden 2025 tutkimusteemassa hankeideoita, joissa tarkastellaan teknologiaratkaisuja yleisön sitouttamiseen. Hankkeissa tulisi arvioida esimerkiksi sitä, millaisia toimintoja ja tehtäviä teknologia (kuten tekoäly) voi tehdä ihmisen puolesta ja missä se on hyvä tukemaan työtä. Hankkeilta toivotaan myös kriittistä ajattelua. Lähestymistapaa ja hankkeiden tuloksia esiteltäessä olisi hyvä tehdä riskianalyysiä ja arvioida mahdollisia eettisiä ongelmia ja/tai hankkeen mahdollisia haitta- ja ongelmakohtia.

Konkreettisimmillaan tulokset ovat tutkimusta tukevia proof-of-concept -tyyppisiä toteutuksia, jotka edesauttavat tulosten hyödyntämistä käytännössä. Tämä tarkoittaa, että yhteistyö yritysten kanssa on välttämätöntä, jotta ideoita päästään testaamaan käytännössä. Proof-of-conceptin osalta on olennaista tehdä kokeiluja kohdeyleisön kanssa – mielellään niin, että kokeilu kestää useamman kuukauden. Kokeilu voi olla vaikkapa A/B-testausta.

Tavoitteena on kerätä oppeja siitä, miten yritysten tulisi suunnata resurssejaan. Haussa on käytännönläheisiä hankkeita, joihin toivotaan osallistuvan useamman yrityksen.

Hankkeissa on oltava uutuusarvoa ja tutkimuksellisuutta, ja tulokset on voitava hankkeen päättyessä julkaista. Hankkeessa voi olla myös muuta ulkopuolista rahoitusta. Hankkeiden kesto on yksi vuosi. Tarkoituksena ei ole tukea puhdasta yhden yrityksen sisäistä tuotekehitystä.

Hankkeiden koko voi vaihdella aikataulun ja laajuuden mukaan. Säätiön tuki voi vaihdella 20 000 – 100 000 euron välillä (sis. ALV).

Hakuprosessi

Tutkimusteeman haku toteutetaan kaksivaiheisesti:

1) Aiehaku: hakijaa pyydetään esittämään hankkeen tiivis aiekuvaus sekä hankkeessa tavoiteltavat tulokset 23.8.2025 klo 12.00 mennessä.

2) Hankehaku: kiinnostavimpien aikeiden esittäjiltä pyydetään varsinaiset hankehakemukset projektisuunnitelmineen, jotka tulee jättää 1.11.2025 klo 12.00 mennessä.

Rahoituspäätökset tehdään viimeistään joulukuussa, jonka jälkeen hankkeet voivat käynnistyä.

Tutkimus- ja kehitysaikeet jätetään säätiölle apurahajärjestelmässä.

Hakulomakkeen kenttään ”Tutkimushankkeen sisältöä kuvaava nimi” pyydämme kirjoittamaan hankkeenne nimen eteen sanan ”Tutkimusteema”.

Lisätietoja:

Noora Alanne, säätiön johtaja
noora.alanne@mediaalansaatio.fi | +358 50 44 21507

 

Tutkimusteemat: