20.6.2022

Teemahaut auki – haussa ratkaisuja jakeluun ja lukutaitoon

Media-alan tutkimussäätiön vuosittain järjestämät isommat teemahaut, tutkimusteema ja erityisteema, on nyt avattu. Tutkimusteemassa etsitään keinoja lukutaidon edistämiseksi, ja erityisteemassa haetaan järkeä jakeluun. Hakuihin on varattu yhteensä 400 000 euroa.

Tehtävänä pelastaa lukutaito

Vuoden 2022 tutkimusteeman tehtävänä on pelastaa lukutaito. Lukutaidolla on monta ulottuvuutta. Perinteisimmillään se on luetun ymmärtämistä, mutta nykyisin yksi sen keskeisiä sisältöjä on medialukutaito eli kyky erotella luotettava ja epäluotettava sisältö monikanavaisessa mediaympäristössä.

Tutkimusteemassa etsitään uusia keinoja kansalaisten lukutaidon edistämiseksi. Hankkeet voivat esimerkiksi käsitellä mediayritysten lukemiston muokkaamista erilaisille lukutaidoille tai kehitellä olemassa olevaa menetelmää eteenpäin toimivammaksi. Hankkeissa on hyvä olla tutkimuksellisuutta, ja niistä saatavaa tietoa on voitava hyödyntää yleisesti.

Tutkimusteemahankkeiden kesto on enimmillään yksi vuosi. Hakuun on varattu yhteensä 200 000 euroa.

Järkeä jakeluun

Media-alan yrityksille jakelu on erittäin tärkeä osa liiketoiminnan kokonaisuutta painettujen lehtien tilausten kannalta. Jos jakelu ei toimi luotettavasti ja ennakoidusti, tilaajat kaikkoavat. Vastaavasti luotettavasti ja säännöllisesti toimiva jakelu on kuluttajille erittäin tärkeä osa lehden tilaajaksi sitoutumista. Painettu sanoma- tai aikakauslehti on edelleen monelle kansalaiselle tärkeä, ellei jopa tärkein tiedonlähde. Tämän vuoden erityisteemassa etsitäänkin uusia ratkaisuehdotuksia jakelun ongelmiin.

Erityisteemaan haetaan konkreettisia ratkaisuehdotuksia jakelun nykyisiin ja tuleviin ongelmiin. Hankkeissa voidaan selvittää esimerkiksi olemassa olevien kuljetusten yhdistämien mahdollisuuksia esimerkiksi ruokakuljetusten yhteydessä ja uusia logistisia ratkaisuja.

Erityisteemaan on varattu yhteensä 200 000 euroa. Hankkeiden kesto on enimmillään yksi vuosi ja niihin voi sisältyä myös ulkopuolista rahoitusta.

 

Teemahakujen haku päättyy 25.9. Päätökset hankkeiden rahoittamisesta tehdään marraskuussa.

Lue tarkemmin tutkimusteeman ja erityisteeman taustoista ja hae hankerahoitusta 25.9. mennessä.