16.4.2020

Avoin yhteiskunta ry:lle 20 500 euroa tutkimustukea

Media-alan tutkimussäätiö myönsi 1.4.2020 Avoin yhteiskunta ry:lle 20 500 euroa tutkimustukea hankkeelle ”Quo vadis suomalainen faktantarkistus? Mitä voisimme oppia Norjasta?”.

Norja kiri 2017 faktantarkistuksen globaaliksi referessimaaksi. Neljän kilpailevan journalistisen median päätoimittajat ja omistajat havaitsivat digitalisaation myötä räjähtävän mis- ja disinformaatiohaasteen ja perustivat faktantarkistukseen erikoistuneen ja sittemmin mediainnovaatiopalkintoja keränneen Faktisk-yhteistoimituksen. Faktabaari oli tukemassa norjalaisia ja on ollut kotimaassa sittemmin kirittämässä keskustelua mallin soveltamisesta Suomeen. Kiinnostusta mediataloista on löytynyt, mutta pelinrakentajaa tai systemaattista selvittäjää ei. On aika arvioida, mitä voisimme Suomessa oppia Norjan yhteistoimitukselta.

Säätiön tuella Faktabaaria mahdollistava Avoin yhteiskunta ry toteuttaa haastattelut ensin norjalaisille, sitten potentiaalisimpien suomalaisosallistujien päätoimittajille ja omistajille. Lopuksi kutsumme Norjan ”pelinrakentajan” syksyllä 2020 Suomeen selvityksen julkaisutilaisuudessa suomalaisten haastateltavaksi. Norjan konkreettisen mallin ja Faktabaarin kokemusten kautta arvioidaan samalla mahdollisuudet vahvistaa suomalaisosallistumista faktantarkistajien nopeasti kehittyvissä pohjoismaisissa, eurooppalaisissa ja globaaleissa verkostoissa, joissa Faktabaari on kannatellut Suomea kansalaisjärjestöpohjalta vuodesta 2014.

Vuoden kestävä selvityshanke käynnistetään Faktabaarin blogilla ja päätetään julkiseen loppuraporttiin viimeistään 2.4.2021. Avoin yhteiskunta ry:n koordinoima tilaisuus ja prosessi pidetään avoimena kaikille hyvään faktantarkistus- tai journalistiseen tapaan sitoutuneille suomalaismedioille. Parhaimmillaan sen puitteissa katalysoidaan suomalainen kestävä faktantarkistuspalvelumalli osana kansainvälisiä faktantarkistus- ja informaatiolukutaitoyhteisöjä koronan jälkeiseen tilanteeseen. Nykyinen kansalaisjärjestöpohjalta ylläpidettävä malli ei ole kestävällä pohjalla – tarvitaan inspiraatiota Norjasta, uusia innovaatioita ja yhteistyötä.

Lisätietoja
Puheenjohtaja Mikko Salo, Avoin yhteiskunta ry.
mikko.salo_iki.fi (lisää_-merkin tilalle @)
https://faktabaari.fi/avoinyhtk/