25.4.2024

Jenni Pohtalalle 26 955 euroa jatko-opintoapurahaa

Media-alan tutkimussäätiö myönsi 9.4.2024 pitämässään kokouksessa 26 955 euroa jatko-opintoapurahaa Jenni Pohtalalle väitöskirjatutkimukseen ”Käytännönläheinen väitöskirjatyö suoratoiston vaikutuksista sovittamiseen ja sovitettujen sarjojen videotarinankerrontaan”.

Suoratoistosta on kasvanut globaali ilmiö. Se on haastanut tavat, joilla digitaalisia sisältöjä sekä tuotetaan että kulutetaan – viihdettä voi nyt katsoa rajattomasti, milloin ja missä vain. Väitöskirjatyössä tutkitaan ja testataan, miten suoratoisto vaikuttaa sovittamiseen sekä tarinankerrontaan erityisesti sovitetuissa sarjoissa.

Koska suoratoistoa eivät määritä mainoskatkot tai ohjelmapaikat samalla tapaa kuin perinteistä televisiota, voidaan suoratoistopalvelujen sisältöjä käsikirjoittaa sillä ajatuksella, että useampi jakso – tai jopa koko kausi – saatetaan katsoa yhteen putkeen. Tämä mahdollistaa videotarinoiden kertomisen uudella tavalla. Suoratoiston vaikutus sovittamiseen on mielenkiintoinen tarkastelukulma, sillä sovitukset muodostavat ison osan suoratoistosisällöistä. Lisäksi suoratoistosarjasovitus formaattina on houkutellut sovitettavaksi myös sellaisia tunnettuja teoksia, joiden oikeuksia ei ole aiemmin myyty. Väitöskirjatyön tavoitteena on täydentää suoratoistoa koskevaa tutkimuskenttää tarkastelemalla, miten suoratoisto vaikuttaa sovituksiin ja sovittamiseen sekä erityisesti sovitettujen sarjojen videotarinankerrontaan.

Pohtala on haastatellut suoratoistopalveluiden edustajia sekä videoammattilaisia, jotka ovat työskennelleet sovitetuissa suoratoistosarjoissa. Tavoitteena on ollut määrittää keskeiset suoratoistosovituksen piirteet eri tuotantovaiheissa. Löydösten pohjalta on koostettu malli, joka viitoittaa asiat, joita tuotantoprosessin ja lopputuloksen näkökulmasta suoratoistosarjasovituksia tehtäessä huomioidaan. Löydöksiä testataan tuoteosassa luomalla malliin pohjautuen synopsiksen sovitettuun suoratoistosarjaan sekä työstämällä pilottijakson käsikirjoituksen ja demovideon. Prosessi dokumentoidaan reflektoivaan tutkimuspäiväkirjaan, ja havainnot esitetään väitöskirjassa.