27.2.2023

Think Ink 2022 -palkittu Eeva Puhe: Uusi dialogimedia yhdistää tapahtuman, nettikeskustelut ja journalismin

Vuoden 2022 Think Ink -innovaatiokilpailussa jaetulle kolmannelle sijalle sijoittui Eeva Puhe, uudenlainen dialogimedia, joka yhdistää tapahtuman, nettikeskustelun ja journalismin. Eeva Puheen takana oleva tiimi kertoo blogikirjoituksessa ideastaan ja sen seuraavista kehitysaskelista.

Mitä jos nettikeskustelusta tulisi hyvä mieli? Mitä jos siitä oppisi uutta tai ymmärtämään toista? Mitä jos se levittäisi tietoa eikä typeryyttä? Ja voisiko keskustelu olla yksi journalismin muoto? Suunnilleen näistä kysymyksistä syntyi uudenlainen dialogimedia nimeltä Eeva Puhe.

Eeva Puhe yhdistää tapahtuman, nettikeskustelun ja journalismin. Konsepti on simppeli: Alussa on asiaan perehtyneen ihmisen haastattelu tai puheenvuoro. Sitten alkaa varsinainen keskustelu, johon osallistuvat sekä asiantuntija että toimitus. Ennalta määritetyn ajan kuluttua keskustelu päättyy, eikä perään voi enää huudella.

Haluamme luoda kokonaan uuden tavan keskustella verkossa, uuden tavan antaa ihmisille ääni ja vimma, luoda kohtaamisia, levittää innostusta. Vain ihmiset antavat medialle merkityksen.

Eeva Puhe nojaa aikakausmedian vahvuuksiin: kohtaamisiin ja syvällisiin keskusteluihin, toisen arvostamiseen ja elämän suurien teemojen käsittelyyn. Suomalaiselle aikakausmedialle se kuitenkin tarkoittaa kasvua. Varsinkin naisille suunnatussa mediassa yleisön rooli kutistuu helposti valmiin sisällön kuluttajaksi, mutta Eeva Puhe nostaa yleisön kanssatekijäksi.

Dialogimedia on aikakausmedialle myös taloudellinen mahdollisuus. Se laajentaa sekä mainostajalle tarjottavia ratkaisuja että asiakaskuntaa. Dialogi on kiinnostava markkinoinnin muoto esimerkiksi järjestöille ja muille yhteiskunnallisille toimijoille. Onnistuessaan dialogimedia myös vähentää mediayhtiöiden riippuvuutta globaaleista somejäteistä.

Ensimmäiset Eeva Puhe -keskustelut on jo käyty. Olemme marraskuun alkuun mennessä rakentaneet palvelun 1.0-version, jotta pääsimme kokeilemaan dialogimedian ideaa.

Olemme jo oppineet ainakin sen, että tekemistä on vielä paljon: koodia pitää nakuttaa ja käyttäjiä tutkia ennen kuin edes tiedämme, mitä tehdä seuraavaksi. Meidän pitää kokeilla erilaisia aiheita, muotoja sekä kokoonpanoja ja parantaa käyttökokemusta. Haluamme kokeilla käyttäjien käynnistämiä keskusteluja, livekeskusteluja, kohtaamiskuplia ja intohimohuoneita.

Haluamme miettiä myös inklusiivisuutta. Miten keskusteluun voivat osallistua myös he, jotka eivät osaa kirjoittaa suomea? Entä miten annamme äänen myös heille, joita ei nyt kuulla?

Olemme pitkän tien alussa ja intoa, tarmoa ja suuria ajatuksia täynnä. On vaikea keksiä suurempaa missiota juuri nyt kuin tämän: tuoda ihmisiä yhteen, lisätä ymmärrystä, rakentaa siltoja.

 

Eeva Puhe sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle vuoden 2022 Think Ink -innovaatiokilpailussa.