20.9.2023

Risto Puolimatka Reuters-raportista: Paikallislehti elää ahtaasti kiinnostavuuden ja kohoavien kustannusten välissä

Reuters-instituutin Digital News Report 2023 -tutkimuksen mukaan painettujen lehtien tavoittavuus on heikentynyt viime vuodesta, kun taas digitaalisten uutislähteiden tavoittavuus pysyi Suomessa ennallaan. Digitilaukset keskittyvät eritysesti suurimpiin uutismedioihin, ja jopa puolet digitilauksen tehneistä kertoo tutkimuksessa tilanneensa Helsingin Sanomat. Kuitenkin 40 prosenttia kaikista digitilauksen tehneistä ja 6 prosenttia kaikista vastaajista sanoo tilanneensa jonkin paikallisen tai alueellisen lehden. Nivala-lehden päätoimittaja Risto Puolimatka kertoo kirjoituksessaan paikallislehden kohtaamista haasteista ja miten paikallinen näkökulma ilmenee lehden uutisoinnissa.

Uutiset ja median elämä näyttävät Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilla Nivalan näkökulmasta erilaisilta kuin etelän kehäväylien sisällä. Voin sanoa tämän, sillä olen ollut töissä kehän molemmin puolin, viimeiset viisi vuotta synnyinpaikkakunnallani Nivalassa paikallislehden päätoimittajana. Suuret uutiset ovat läsnä täälläkin. Näkökulma vain on monesti toinen.

Ukrainan sota on Nivalassa tuttu asia. Monet kausityöläiset ja heidän läheisensä ovat nyt täällä sotaa paossa. Kuinka heidän asumisensa on ratkaistu? Minkälaista ruokaa he tekevät ruokakurssilla, jonne kutsutaan myös paikallisia? Mitä he harrastavat?

Ovatko ilmastonmuutoksen tuomat ongelmat ratkaistavissa vain kehäväylien sisällä olevalla viisaudella? Höpsis! Miten Nivalassa eletään dieselin hinnan noustessa, kun joukkoliikenne on kovin minimaalista? Biopolttoaineet omasta takaa? Onko lehmätalous valtava päästölähde, vai tekeekö nurmiviljely siitä sittenkin hiilineutraalia tai jopa hiiltä sitovaa? Onko turvepelto tuttu käsite? Ne ovat Nivalan viljavimpia maita, mutta ne vasta hiiltä tuottavatkin – siihenkin täällä on etsitty ja löydetty ratkaisuja.

Nivala-lehden tilauksia on peruttu viime aikoina aiempaa enemmän. Lehdellä on paljon etätilaajia, joita on viime aikoina ärsyttänyt Suomen Postin toiminta. Siellä, missä ei ole Hilla-konsernin omaa jakelua, tilausmaksut ovat nousseet sietämättömästi ja lehden tulo kestää jopa viikon. Kun tilaus lopetetaan, on syy usein se, ettei sisältö enää kiinnosta, etenkään kaukana Nivalasta. Uusi ääneen kerrottu peruutuksen syy on rahan puute. Pelkkien digitilausten määrä onkin voimakkaassa nousussa.

Nivala-lehti ei liene poikkeus paikallislehtien joukossa. Henkilöhaastattelut ja lifestyle-jutut ovat lukijoiden suosiossa. Niissä lähestymiskulma on monesti ihmisläheinen, positiivinen. Kriittisyyttäkään ei ole unohdettu. Luetuimpia juttuja ovat olleet paikallisen koneyrittäjän velkasaneeraus, kaupungin taistelu laittoman romutarhan kanssa, voimakkaasti
salaliittoteorioihin nojautuvan Me Kansan tunnelisodat ja vanhoillislestadiolaisen liikkeen näkyvienkin jäsenten koronarokotusvastaisuus.

Tällaista on paikallislehtielämä täällä, mukavan hyggen ja kriittisen journalismin yhdistelmä ihanine lukijoineen, jotka ovat joskus myös ärhäköitä antamaan palautetta.

Risto Puolimatka
päätoimittaja
Nivala-lehti

 

Kirjoitus on julkaistu Reuters-instituutin Digital News Report 2023 Suomen maaraportissa.
Lue koko UUTISMEDIA VERKOSSA 2023 -RAPORTTI (PDF)