19.1.2021

Reuters lyhyesti: Podcastien kuuntelu yleistyy niin Suomessa kuin muuallakin

Reutersin Uutismedia verkossa 2020 -tutkimuksen mukaan podcastien suosio kasvaa niin Suomessa kuin muissa tutkimuksen maissakin. Uutiskäytössä podcastit eivät ole vielä lyöneet läpi.

Podcastien kuuntelu yleistyy Suomessa, kerrotaan Uutismedia verkossa 2020 -raportissa. Kaikista suomalaisista podcasteja on viimeisen kuukauden aikana kuunnellut 29 prosenttia. Podcasteja kuuntelevat yleisemmin miehet kuin naiset ja nuoret yleisemmin kuin vanhat. Alle 35-vuotiaista 52 prosenttia kertoi kuunnelleensa podcasteja viimeisen kuukauden aikana, kun 35 vuotta täyttäneillä osuus on vain 22 prosenttia.

Podcastit eivät niinkään kilpaile kirjoitettujen sisältöjen kanssa, vaan pikemminkin täydentävät niitä. Suurin osa suomalaisista, 65 prosenttia, kertoo mieluiten lukevansa uutisisia. Toiseksi mieluisin tapa saada uutisia verkossa on katsoa niitä (24 %). Kuuntelun vastaa mieluisimmaksi tavaksi vastaanottaa uutisia 4 prosenttia suomalaisista.

Podcasteissa painottuukin viihteellisyys. Eniten podcasteja kuunnellaan erityisaiheisiin, kuten tieteeseen ja tekniikkaan, liiketoimintaan, mediaan tai terveyteen, liittyen. Tällaisia podcasteja kertoo kuunnelleensa viimeisen kuukauden aikana 12 prosenttia suomalaisista. Elämäntyyliin liittyviä podcasteja kertoo kuunnelleensa niin ikään 12 prosenttia. Uutiset tulevat kolmanneksi suosituimpana aiheena: uutisaiheisia podcasteja kertoo kuunnelleensa 9 prosenttia podcastien kuuntelijoista.

Niin ikään uutisvideot eivät ole vielä niin suosittuja Suomessa. Suomalaisista 54 prosenttia kertoo katsoneensa uutisvideoita viimeisen viikon aikana. Suomea ja Isoa-Britanniaa lukuun ottamatta kaikissa vertailun maissa uutisvideoita katsotaan yleisemmin kolmansien osapuolten sivustoilta. Suomessa uutismedioiden omilta sivuilta uutisvideoita katsoo 39 prosenttia, kun taas 29 prosenttia käyttää kolmansien osapuolten alustoja, kuten Facebookia tai YouTubea. Eroa voi selittää se, että Suomessa uutisia seurataan muutenkin suoraan uutismedioiden omilta sivuilta.

 

Lue koko UUTISMEDIA VERKOSSA 2020 -RAPORTTI

Kansainvälinen Uutismedia verkossa 2020 -tutkimus toteutettiin tänä vuonna 40 eri maassa. Raportti tarjoaa kansainvälistä vertailutietoa medioiden käytöstä. Suomen maaraportti tehtiin Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMETissa. Maaraportti luo ainutlaatuisen katsauksen suomalaisten mediakäyttöön.

Reuters lyhyesti tarjoaa tiivistetyn katsauksen Reutersin Uutismedia verkossa 2020 -raportissa esiin nousseisiin teemoihin.