7.3.2022

Digitaalinen tunnistautumispalvelu kehitteillä

Suomen markkinoille tuodaan kansallinen digitaalinen tunnistautumispalvelu, joka helpottaa kirjautumista sähköisiin palveluihin. Palvelua kehittää Suomen Tunnistautumisosuuskunta, joka yhdistää media-alalle jo aikaisemmin suunnitellun yhteistunnistautumishankkeen ja muun yrityskentän käynnistämän SisuID-projektin.

Miljoonat suomalaiset käyttävät päivittäin lukuisia tunnistautumisratkaisuja lukiessaan uutisia, tilatessaan tuotteita tai käyttäessään erilaisia palveluita verkkosivustoilla. Yrityksille tunnistautumisjärjestelmien ylläpitäminen ja kehittäminen tulee kuitenkin kalliiksi, ja kuluttajillakin on liuta salasanoja muistettavanaan. Haasteeseen vastaa uusi kansallinen tunnistautumispalvelu, joka lanseerataan turvallisen digiasioinnin helpottamiseksi.

Kansallisen tunnistautumispalvelun takana on Suomen Tunnistautumisosuuskunta, jonka perustajajäsenet ovat Yleisradio, Alma Media, Nixu ja Digital Living International. Osuuskunnan tavoitteena on rakentaa kansallinen, salasanat korvaava tunnistautumisvaihtoehto, jonka kautta suomalaiset pääsevät kirjautumaan eri palveluntarjoajien sivustoille helposti ja turvallisesti. Samalla yritykset voivat tarjota asiakkailleen yksilöidympiä palveluita kustannustehokkaasti.

Osuuskunnan perustajat yhdistivät media-alalle jo aikaisemmin suunnitellun yhteistunnistautumishankkeen ja muun yrityskentän käynnistämän SisuID-projektin. Medialiiton teknologiatyöryhmä on ollut aktiivisesti mukana media-alan yhteistunnistautumishankkeessa, ja Media-alan tutkimussäätiö on antanut siihen rahoitusta. Avoin kansallinen ratkaisu tuo media-alan sisäistä ratkaisua isompia skaalahyötyjä myös media-alan yrityksille ja edistää myös muiden toimialojen digitalisaatiota.

Osuuskunnan jäsenyys on avoin kaikille toimijoille, ja se mahdollistaa tunnistautumisratkaisun yhteisinvestoinnit, yhteiskehittämisen mallit sekä riskien jakamisen. Digitaalisten palvelujen tarjoajat voivat kuitenkin hankkia tunnistamisratkaisun käyttöönsä myös ilman osuuskunnan jäsenyyttä.

Media-alan tutkimussäätiö on rahoittanut tunnistautumisratkaisua vuonna 2019 150 000 eurolla.