23.9.2021

Kirsi-Marja Takalalle 3193 euroa matka-apurahaa

Media-alan tutkimussäätiö myönsi 14.9.2021 Kirsi-Marja Takalalle 3193 euroa matka-apurahaa aiheelle ”Podcast-tutkimus Oxfordin yliopistossa”.

Podcastien ja ylipäätään audion kulutus on maailmanlaajuisesti kasvussa ja älykaiuttimien ennustetaan kasvattavan sitä jatkossakin. Radiomedian teettämän Podcast-tutkimus 2020 mukaan 15-64-vuotiaista suomalaisista 21 % kuuntelee podcasteja viikoittain. Vähintään kerran kuukaudessa podcasteja kuuntelee 39 % suomalaisista.

Podcastien on tutkittu tavoittavan etenkin nuoret kohderyhmät, jotka eivät kuluta perinteistä mediaa yhtä paljon kuin aiemmin. Esimerkiksi BBC on todennut podcastien olevan heille tapa tavoittaa kohderyhmiä, joita he eivät muuten tavoittaisi. Jotta kuluttajille pystytään tarjoamaan journalistisen laadun täyttäviä podcast-sisältöjä, on mediatalojen pystyttävä rahoittamaan niiden tekeminen.

Takalalle on myönnetty Helsingin Sanomain Säätiön toimittajastipendi Oxfordin yliopiston Reuters Instituteen. Toimittajastipendi on myönnetty podcastien kaupallistamiseen ja rahoittamiseen littyvää tutkimusta varten. Tutkimus aloitetaan Oxfordissa lokakuussa 2021 ja tavoitteena on saada se valmiiksi heinäkuussa 2022.

Takala työskentelee tällä hetkellä Bauer Mediassa podcastien tuotantopäällikkönä, ja käytännön kokemus on opettanut alan haasteet podcastien tuotannon, kuuntelun ja rahoituksen osalta.