11.9.2016

Laura Huuskonen: Euroopan yöuutisia Sydneystä: Uutishankinnan ja sosiaalisen median tietojen verifioinnin käytäntöjä

Laura Huuskoselle myönnettiin 3 000 euron matka-apuraha tutkijavierailuun: “Euroopan yöuutisia Sydneystä: Uutishankinnan ja sosiaalisen median tietojen verifioinnin käytäntöjä”.

Tiivistelmä

Tutkijavierailu ja aineistonkeräysmatka Australian Sydneyyn

Eurooppalaisten mediaorganisaatioiden keskuudessa on kasvava trendi lähettää yötoimittajia Australiaan. Sen on todettu muun muassa kasvattavan juttujen määrää ja vähentävän virheitä. Keväällä 2016 Sydneyssä työskentelee yötoimittajia seitsemästä Euroopan maasta, ja myös kotimainen STT on lähettänyt yötoimittajansa Sydneyyn. Eurooppalaiset toimittajat työskentelevät kansainvälisessä työyhteisössä australialaisen uutistoimiston AAP:n tiloissa. Kyseessä on tutkijalle ainutlaatuinen ympäristö päästä tarkastelemaan samanaikaisesti useita erilaisia journalistisia työtapoja.

Matkan tarkoituksena on kerätä tutkimusmateriaali kahta kansainvälistä tieteellistä artikkelia varten, tehdä tutkijavierailu University of Sydneyn Media- ja viestintätutkimuksen laitokselle sekä esitellä tutkimus mediantutkimuksen seminaarissa Media@Sydneyssä. Projekti on osa väitöstutkimusta, jonka tarkoituksena on ymmärtää laajasti niin sanottua breaking news -ilmiötä, jossa uutisointia sävyttävät kiivastahtinen uutisointi ja kova kilpailu. Fokuksessa ovat erityisesti digitaalisen uutismedian uutisointiprosessit, joita muun muassa Twitterin ja muun sosiaalisen median käyttö on viime vuosina rajusti muuttanut.

Sydneyn-matkan aikana kerätään videointien ja haastatteluiden avulla tietoa siitä, millaisia keinoja eurooppalaistoimittajilla on käytössään tiedon- ja uutishankinnassa. Erityistä huomiota kiinnitetään Twitterin ja muun sosiaalisen median käyttöön journalistisena työkaluna. Lisäksi tarkastelen, millä tavoin journalistit pyrkivät verifioimaan sosiaalisen median lähteitä ja tietoja.

Tutkimuksen keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa, mistä aiheet julkaisukynnyksen ylittäviin juttuihin tulevat, miten toimittajat pohtivat ja selvittävät lähteiden luotettavuutta ja millaisin perustein lähde todettaan tarpeeksi luotettavaksi? Tuloksia voi käyttää kotimaassa uutistyön kehittämisessä sekä journalistien koulutuksessa.

Yhteyshenkilö

  • Laura Huuskonen
  • laura.m.huuskonen@helsinki.fi