23.1.2017

50 prosenttia markkinoinnista on mennyt hukkaan – ei enää tulevaisuudessa

Automaatio on ollut ajankohtainen sana jo yli sadan vuoden ajan aina Henry Fordin ensimmäisestä liukuhihnasta lähtien. Automaatio on myös johtanut monen alan mullistukseen, työmarkkinoiden muuttumiseen ja itsepalvelun lisääntymiseen. Viimeisimpänä automaatio on tullut markkinoinnin toimialalle, kirjoittaa Atte Varsta Think Ink -kilpailun voittajatiimistä.

Markkinointi oli pitkään lähettävän yrityksen “työntöä”, jossa kohdistus oli parhaimmillaankin suorapostitusta ja nimikohdennusta. 2000-luvun alkupuolella yleistyivät markkinoinnin “helvetinkoneet” jotka kirjaimellisesti integroivat myynnin, asiakaspalvelun ja markkinoinnin toiminnot yhteen näkymään. Yhdellä näkymällä asiakasta ei pelkästään lähestytty oikea-aikaisesti ja oikealla sisällöllä, vaan asiakas itse toimi markkinointiaktiviteetin laukaisijana omalla toiminnallaan.

Markkinoinnin automaatio johti markkinointikanavien kahtiajakoon. Niihin jotka taipuivat yksilölliseen, kohdennettuun ja asiakkaan toiminnan perusteella triggeröityihin toimenpiteisiin sekä perinteisiin massamarkkinointikanaviin kuten tv, radio ja ulkomainonta. Sen seurauksena markkinointikanavien käyttöä alettiin perustella niiden eri rooleilla ja roolien mukaisella viestien räätälöinnillä. Totta kaikki, vaikkakin toimenpiteiden mitattavuuden kannalta usein tehotonta tai näennäistä.

Nyt – ensimmäistä kertaa – markkinoinnin automaatio on mahdollista myös digitaliseen sisältöön perustuvassa “massamainonnassa”. Oli kyse sitten televisio-, ulko- tai onlinemainonnasta. Kiitos WakeDynamiten TV-mainonta on ollut pitkään se perinteisen markkinoinnin saareke, jossa sisältömuutosten vasteajat ovat olleet päiväkausia.

Kohdennettavuutta on aiemmin pyritty parantamaan alueellisilla signaaleilla, mutta ajankohtaisuuteen vastaaminen – asiakkaan tarpeesta puhumattakaan – ei ole ollut mahdollista. Wake Dynamiten työkalu mahdollistaa markkinointitoimenpiteen, joka triggeröityy ennalta määritellyn tapahtuman myötä. Näitä tapahtumia voivat olla esim. säätilan muutokset, kilpailun lopputulos, yrityksen varastotilanteen muutokset jne.

Markkinoinnin tehokaava on; kanava x sisältö x määrä = teho. Jos yksikin osatekijä on nolla, on myös lopputulos nolla. Juuri sisällön tarkkuus on ollut pitkään se heikoin lenkki.

Wake Dynamite keskittyykin sisällön osumatarkkuuteen kohdennetulla ja ajankohtaisella sisällöllä. Eikä tässä vielä kaikki. Hybriditelevisio tekee kovaa vauhtia tuloaan.

Hybriditelevisiossa eli Hbb-teknologiassa yhdistyvät televisiokanavat, internet ja persoonakohtainen IP-osoite. Teknologia mahdollistaa täysin räätälöidyt ja kohdennetut markkinointitoimenpiteet, jossa tv-mainonnalla on tulevaisuudessa entistäkin merkittävämpi rooli.

Oma näkemykseni on se, että uuden dynaamisen ja reaaliaikaisen tv-mainonnan myötä kanavien markkinoinnillinen integraatio kiihtyy. Lopputulos palvelee kaikkia osapuolia; niin kanavia, mainostajia kuin myös sisällöntuottajia. Osumatarkkuus parantaa yrityksen myynnin tehokkuutta, mitattavuutta ja toiminnan mielekkyyttä. Lähestymme hetkeä jossa mainostajan ei tarvitse enää arvuutella kumpi puoli markkinointibudjetista on sitä hukkaan heitettyä rahaa.