27.6.2024

Vuoden 2024 teemahaut auki – tarkastelussa tekoälyn johtaminen ja merkityksellinen omistajuus

Media-alan tutkimussäätiön vuosittain järjestämät isommat teemahaut, tutkimusteema ja erityisteema, on avattu. Tutkimusteemassa tarkastellaan tekoälyn johtamista ja vaikutusta median johtamiseen. Erityisteemassa keskitytään tulevaisuuden median omistusrakenteisiin.

Alhaalta ylöspäin otetussa kuvituskuvassa näkyy korkea lasinen toimistorakennus taivasta vasten.

Tekoälyn johtaminen mediatalossa

Tutkimusteeman fokus on tekoälyn johtamisessa. Tekoäly muuttaa organisaatioita kaikilla toimialoilla, mutta media-alalla se voi fundamentaalisesti vaikuttaa liiketoimintamalleihin lähtien siitä, miten sisältöä tuotetaan, jaellaan ja kulutetaan. Nämä muutokset johtavat väistämättä siihen, että myös median johtamisessa tarvitaan uusia toimintamalleja.

Tutkimusteemassa haetaan hankeideoita, joissa tarkastellaan tekoälyn johtamista ja tekoälyn vaikutusta median johtamiseen tulevaisuudessa. Hankkeissa tulisi arvioida mediajohtamisen kautta esimerkiksi sitä, millaisia toimintoja ja tehtäviä tekoäly voi tehdä ihmisen puolesta ja missä se on hyvä tukemaan työtä. Generatiivisen tekoälyn vaikutusten arvioimisen lisäksi hankkeissa olisi hyvä ottaa huomioon tekoälyn käytön vastuullisuus ja eettisyys, moniäänisen median toteutuminen sekä luotettavuuden vaaliminen.

Tavoitteena on kerätä oppeja siitä, miten yritysten tulisi suunnata resurssejaan. Haussa on käytännönläheisiä hankkeita, joihin toivotaan osallistuvan useamman yrityksen.

Hankkeiden kesto on yksi vuosi. Säätiön tuki voi vaihdella 30 000 – 100 000 euron välillä.

Tutkimusteeman haku on kaksivaiheinen. Aiehaku päättyy 3.9.2024.

Merkityksellinen omistajuus

Tänä päivänä kotimaista mediamarkkinaa hallitsee muutama suuri mediakonserni, jotka omistavat muun muassa lehtiä, televisio- ja radiokanavia sekä tapahtumatuotantoa. On myös ennustettu, että median omistus voi keskittyä seuraavan kymmenen vuoden kuluessa jopa yli valtionrajojen, sillä edes suurimmilla kotimaisilla mediayhtiöillä ei ole riittävästi resursseja kehitystyöhön.

Tämä erityisteema etsii ratkaisuja siihen, millaisilla omistusrakenteilla kotimainen media voisi kantaa. Hankkeen tulisi vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  • Mistä tulot tulevat jatkossa?
  • Mikä rooli on esimerkiksi sisällöntuotannolla, mainonnalla, markkinapaikoilla tai alustaratkaisuilla?
  • Miten median omistusrakenne vaikuttaa median rooliin ja vastuullisuuteen?
  • Mikä merkitys omistusrakenteella on median roolille demokratian tukipilarina?
  • Mikä on suomalaisen median tulevaisuus rahoitusmallien kautta?

Tavoitteena on kuvata kattavasti ja löytää erilaisia malleja tai suosituksia siitä, millainen omistusrakenne tukee parhaiten moniäänistä ja kilpailukykyistä kotimaista mediaa.

Hankkeen budjetti ei saa säätiön osalta ylittää 100 000 euroa (sis. alv). Hanke pyritään käynnistämään vielä tämän vuoden puolella ja sen tulisi olla valmis puolen vuoden aikajänteellä, kuitenkin viimeistään toukokuussa 2024.

Erityisteeman haku päättyy 2.9.2024.

 

Lue tarkemmin tutkimusteeman ja erityisteeman taustoista ja hae hankerahoitusta.